Ratings

KNSB-rating

Alle spelers van SV TRIO hebben een KNSB Rating. Het aanmelden en doorgeven van uitslagen wordt door de schaakvereniging gedaan.

De KNSB-rating is een meetsysteem van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, hoe een schaker presteert in Nederlandse schaaktoernooien en/of competitie. Het systeem komt overeen met het systeem van de FIDE-rating, maar wijkt op diverse punten toch af. In februari 2008 is er een nieuw berekeningssysteem ingevoerd. Met dit systeem is de berekening transparanter dan voorheen.

Met het nieuwe systeem is de rating van de tegenstander bekend. Deze is gelijk aan de eerste ronde van het evenement. Dit kan een toernooi zijn, maar ook een competitiewedstrijd. Het is nu mogelijk om na de partij nauwkeurig te bepalen, wat de partij heeft opgeleverd.

De k-factor is bij beginnende speler afhankelijk van het aantal partijen dat verwerkt is. Een schaker is een beginnende schaker, als hij minder dan vijftig partijen heeft gespeeld. De k-factor is zodanig gekozen, dat bij beginnende schakers de eerste evenementen onevenredig zwaar meetellen. De nieuwe partijen tellen ongeveer anderhalf keer zo zwaar mee als de oude.

TriELo rating

Alle spelers bij SV TRIO hebben tevens een triELo rating. Het is geen officiële rating, deze wordt gebruikt om de pairing voor de interne competitie te bepalen. Alle leden hebben een (soms provisionele) KNSB-rating. Hiervan wordt de triELo-rating afgeleid.

De berekening lijkt veel op die van een TPR (toernooi prestatie rating of tournament performance rating).